Kategóriák

Kapcsolatfelvétel

Elérhetőség:

Telefon:+36 (30) 933-0291

E-mailt küldök

Hírlevél

 

Cserepes csodák:

 

A cserepes növény ideállis ajándék névnapra, születésnapra, évfordulókra és egyéb ünnepre. Dekoratív eleme lehet otthonunknak. Gondos ápolás mellett hosszú- hosszú évekig lehet környezetünknek!

Íme néhány szép növény, és hozzá egy kis útmutató:

Klívia

(Clivia miniata)

Dél-Afrikából származó mutatós fagyérzékeny dísznövény, melyet nyáron nyugodtan kitehetünk a balkon vagy a veranda félárnyékos szegletébe is. Az amarilliszfélék családjába tartozó Klívia már évszázadok óta ismert Európában, s tölcséres narancssárga virágai miatt találóan narancsliliomnak is nevezik. Igazi fénykorát a viktoriánus időkben élte, azonban ma újra egyre népszerűbb ez a viszonylag kevés gondozást igénylő, de annál elbűvölőbb évelő. Virágzásának fő ideje a tél közepe, és a kora tavaszi időszak, októbertől januárig viszont nyugalmi állapotban van, ilyenkor szinte locsolnunk is alig-alig kell. Rizómás évelő, melynek tulajdonképpen nincs is szára, sötétzöld szálas levelei és a húsos szár is tulajdonképpen magából a gyöktörzsből törnek elő. A magas erős száron tömött csoportban akár 10 vagy annál is több szépséges sárga porzós virág fejlődik. Jó, ha tudjuk, hogy a virág minden része mérgező.

Gondozása


Erősen fagyérzékeny fénykedvelő évelő, melyet azonban nem szabad kitenni a tűző nap hatásának. A nyugalmi időszak kivételével rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel, túlöntözni semmiképp sem szabad! A virágok elnyílása után terméseket fejleszt, ezeket azonban mihamarabb le kell vágnunk a szárral együtt, mivel ez sok értékes energiát vonna el a növénytől. Humuszban gazdag, jó vízelvezetésű, morzsalékos talajban érzi igazán jól magát. Még télen is minimum 10 fokos hőmérsékletre van szüksége.

Szaporítása


Azon oldalsarjak leválasztásával, melyek már 4-5, kb. 20 cm-es levéllel és saját gyökérzettel rendelkeznek.

 

 

 

 

CIKLÁMEN:

 • a legelterjedtebb cserepes növény, sokféle színben pompázik
 • a világos, hűvös helyet szereti
 • a cserép szélénél öntözzük
 • gondos ápolás esetén 2-3 hónapon keresztül hozza virágait

 

 

 

 

Vrisea (pikkelyvirág):

 • ez egy különleges növény
 • akkor a legszebb mikor élénkvörös virágszárat növeszt
 • szereti a világos helyeket, de ne tegyük ki tűző napsugárzásnak
 • NEM szabad túlöntözni
 • rendszeresen permetezzük

 

 

Guzmánia:

 • egész évben szürt fényt igényel
 • 24 fok körüli hőmérsékletet kedveli
 • földje mindig legyen nedves, DE NEM VIZES
 • a központi levélrózsában mindig legyen víz (ha túl kemény a víz esővízzel)

A guzmánia a broméliafélék családjába tartozik.

A lakberendezők elengedhetetlennek tartják a modern dekorációs terveik megvalósításához, de a kezdő szobakertészek elriadnak tőle, mert úgy hiszik, hogy ennek a gyakran színpompás növénynek a nevelése meghaladja a képességeiket. De ebben tévednek, hiszen kevés növényfaj van, amelyiknek egyszerűbb lenne a gondozása, mint a broméliának.

Télen igazán szépen mutat: ekkor hozza színes felleveleit a tőlevélrózsa közepén. A levelei puhák, fényesek és sima szélűek, elérhetik a 45 cm hosszúságot és a 3 cm szélességet is. A guzmánia virágzata apró, sárga virágokból áll, amit körbevesznek a narancs vagy vörös színű fellevelek.

A guzmánia gondozása:

Fényigény:
Egész évben világos szűrt fényt igényel, ezért óvjuk a közvetlen napsütéstől.

Hőigény:
Virágoztatásához magas hőmérséklet, 24 °C szükséges, de a már virágokban álló egyedeknek elég a szobahőmérséklet is.

Vízigény:

A víz minőségére nagyon. Lágy, mészmentes vízzel (esővízzel, 1-2 napos állott csapvízzel) öntözzük a guzmán broméliát. Két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni. A központi levélrózsában mindig legyen friss víz, hiszen a levélrózsából veszi föl a legtöbb nedvességet. Ha viszont a hőmérséklet 10°C alá csökken, a központi vázát ürítsük ki, különben a növény könnyen megfázhat, s kívül, a tő közelében csúnya "vízszintjelző" csíkok keletkezhetnek.

A guzmán bromélia számára nagyon fontos a páratartalom. Nyáron érdemes reggelente permetezni, ugyanakkor a túlzott páratartalom levélfoltosodást okozhat. Télen ritkábban, de ugyancsak ajánlott a levelek permetezése. Ügyeljünk arra, hogy a permetezéshez használt víz szobahőmérsékletű legyen.

A növényt alulról öntözzük, majd fél óra múlva öntsük ki alóla a felesleges vizet. Ha felülről öntöznénk elrohadna a gyökérzete. Öntözzük 1-2 hetente.

 

 

 

Páratartalom:
Magas páratartalmat igényel, ezért nyáron permetezzük a leveleket. Ugyanakkor a túlzott páratartalom levélfoltosodást okozhat.

A leveleken keresztül történő tápanyagfelvétel megszokott ennél a növénynél, ezért rakjunk időnként a permetezőbe oldott műtrágyát.

Betegségek:
Az erős napsugárzás vagy a vashiány levélszáradást okozhat.

Kártevők:
A pajzstetvek gyakran károsíthatják.

 

Orchidea:

 • ez a legismertebb és a legszebb virágok közé tartozik
 • Legfontosabb igénye az állandó meleg és párás környezet
 • ne tegyük ki 40 fokos kánikulában a kertbe
 • figyeljünk az öntözésére SOHA ne álljon alatta víz

 

 

 

 

Fokföldi ibolya:

Megfelelő gondozás mellett állandóan több éven át virágzik

 • fontos az állandó meleg
 • magas páratartalom
 • világos hely
 • rendszeres tápanyag utánpótlás

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld. Virágai egyszerűek vagy összetettek, színük fehér, rózsaszín, bíborvörös, ibolyakék vagy tarka lehet. Az elnyílt virágokat és a fonnyadt leveleket azonnal csípjük le. Az idősebb növényekről az oldalhajtásokat le kell venni. Vigyázzunk, hogy a levelek ne érjenek az ablaküveghez.

A fokföldi ibolya gondozása

 

Fényigény:Egész évben sok fényt igényel, de fontos, hogy tűző napsütésnek ne tegyük ki. Félárnyékon is eléldegél.

Hőigény: Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól.

Vízigény: Tartsuk a földjét mindig nedvesen, két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszikkadjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vizet használjunk, s ügyeljünk, hogy az is csak a talajt és ne a leveleket érje.

Páratartalom: Nagy páratartalmat igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.

Betegségek: A tűző naptól sárga foltos lesz a levele, a túlöntözés tőrothadásos megbetegedést okozhat. Ha a virágok és a levelek penészesek, botrítisz- vagy lisztharmatfertőzés támadta meg.

Kártevők: A viaszos tetvekre és a levéltetvekre érzékeny.

 

 

Croton

 • levelei végleges színét csak kifejlődve érik el
 • meleg igényes
 • huzatra érzékeny
 • rendszeres tápoldatozást igényel
 • Egyenletes 18-20 C fok meleg, sok fény és párás levegő biztosítása esetén  a virágunk nagyon jól fogja érezni magát.
 • A kutyatejfélék családjába tartozó kroton (Codiaeum variegatum) a Maláji-félszigetről került hozzánk. Egyes változatok a tölgy, mások a fűz leveleire emlékeztetnek, de mindegyik rendkívül színes: piros, bordó, zöld, fehér, sárga pettyek, foltok találhatók az egyes leveleken
 • A csodacserje hajtásdugványról könnyen szaporítható, a megvágott dugványt meleg vízbe dobjuk, hogy ezzel megakadályozzuk a tejnedv kifolyását - ami a hajtás lankadását okozná. A kis dugványokat üvegekben, vízben, meleg helyen gyökereztessük. A gyökeres növényt óvatosan - mert fehér, pamutszerű gyökere könnyen törik - ültessük homokos gyepszín- vagy marhatrágyaföld keverékébe. Nem kedveli a nagy cserepet, ezt a kétévenkénti átültetésnél tartsuk szem előtt.
 • A Kroton nevelésénél fontos a rendszeres, bő öntözés és a helyiség páratartalma. Nagy páraigénye miatt nyáron is lakásban kell tartanunk. Korábban nyerünk bokros növényt, ha a hajtást 6-8 levél felett visszacsípjük. A növény a visszavágásnál tejnedvet bocsát ki. Vigyázzunk, kezünkön, vagy arcunkon levő sebre ne kerüljön, mert mérgező. Azonnal mossunk kezet szappanos vízzel!!!

 

 

Tillandsia

A tartásra pontos receptet nem lehet adni, de néhány dolog irányadó. Nagyon fontos tudni, hogy a növényeink honnan, milyen magasságból, milyen klímazónából származnak. Az ezüstös fajok zöme magashegyi, atmoszférikus Tillandsia, a zöld, puha levelű fajok pedig a meleg köd- vagy esőerdőkből származnak. Átlagos hőigényük 15-25 oC, tehát szobai körülmények között kitűnően tarthatók vagy télikertekben, üvegházakban elhelyezhetők. Egyes fajok kifejezetten hidegháziak, pl. a T. tectorum. Ezek akár kaktuszgyűjteményekben is tarthatók, teleltethetők, természetesen teljesen szárazon. A nyári időszakban április végétől szeptember végéig bátran tegyük ki őket a szabadba. Az ezüstös levelű fajokat a tűző napra, a zöld levelűeket félárnyékba helyezzük el. Az atmoszférikus Tillandsiákat parafára vagy szőlőágra kötve, esetleg egyes fajokat (pl. T. argentea, T. fuchsii, T. ionantha) kőre ragasztva kultiváljuk, a tölcséres növényeket pedig bromélia ültetőközegbe felcserepezve tartsuk. Az ültetőközeg összetétele: 60% hansági tőzeg, 30% polisztirol-hungarocel, 10% vörösfenyő kéreg, 5 liter ültetőanyaghoz 2 kávéskanálnyi lassan lebomló műtrágya (Osmocote), melyek kertészeti árudákban, gazdaboltokban beszerezhetők.

A Tillandsiák tartásánál a legtöbb hibát a helytelen öntözéssel követik el. Az esőerdei tölcséres fajok, mint a többi bromélia, naponta öntözhető, permetezhető, és a tölcsért is fel kell tölteni öntözővízzel. Azonban az atmoszférikus Tillandsiák többsége nem igényel nagyon sok öntözést, a túlzott vízadagolás a növényeket megrothasztja. Saját tapasztalatok alapján az alábbi öntözési ütemeket, valamint ápolást javasoljuk:

Öntözés: Téli, fényszegény időszakban kéthetente egyszer öntözzük a növényeket alaposan, akár vízbemártással is. Tavasszal, ahogy a növények a szabadba kerülnek, hetente egy alkalommal, majd a száraz nyári időszakban hetente 2-3 alkalommal öntözzünk bő vízzel, tömlővel. A többit bízzuk a természetre, ha megfelelően csapadékos a nyár, akkor csak heti egyszeri öntözést alkalmazzunk.
Tápanyagutánpótlás: Táplálásukra híg orchidea tápoldatot használatát javasoljuk (Orchid Quick Plus) egy ezrelékes higításban. Nyáron havonta egy alkalommal tápoldatozzunk, télen pedig ne használjunk tápoldatot. Egyéb virágtápoldatokból az előírt mennyiség kb. felét használjuk.
Megjegyzés tartásukhoz: Ha mód van rá, a téli időszakban a nappalok hosszát egészítsük ki pótvilágítással, egy vagy 2 darab fénycső elhelyezésével.
Szaporításuk: Történhet vegetatív úton sarjleválasztással vagy generatív úton magvetéssel. A magvetés igen hosszadalmas feladat, ezért házilag inkább a sarjleválasztást használjuk. A szaporítás legjobb időszaka a nyár. Egy anyanövény 1-6 db sarjat hoz. Ha a telepet nem akarjuk egyben hagyni, akkor szaporítás céljára a sarjakat óvatosan kitörjük, amikor elérték az anyanövény nagyságának felét. Ezt követően a fiatal növényeket egyenként parafalapra vagy szőlőágra kötözzük, és a felnőtt növényekhez hasonlóan neveljük tovább.

Virágzás, virágoztatás:  A sarjképző Tillandsiák, pl. a T. ionantha, minden évben virágot hoz, a nagyobbra növő fajok, pl. T. streptophylla 3-4 évente hoznak virágot. A virágzás alapfeltétele a teljesen kifejlett, virágzó korba ért növény, valamint a sok fény. Ezért nálunk a legtöbb Tillandsia virágzása a nyári vagy a kora őszi időszakra esik. Nagyüzemi termesztésben virágzásserkentő kémiai anyagokat használnak, hogy a növények hamarabb értékesíthetők legyenek. Ezt házilag ne végezzük el, mert ezek a készítmények hormont tartalmazhatnak, és nem is egyszerű hozzájuk jutni. Viszont a tölcséres Tillandsiák esetében etilénnel serkenthetjük a virágzást, úgy, hogy a növényeket érett alma mellé helyezzük el egy zacskóban, 3-4 hétre. Ezután kb. hat héttel várható a virágindukció. Az atmoszférikus fajoknál várjuk meg a természetes virágzási idejüket.

Cserepes flamingó

 • Óvjuk a tűző napsütéstől
 • félárnyékos meleg helyet kedveli
 • Tavasztól őszig öntözzük aktívan majd ezt a téli időszakban mérsékeljük
 • Ne álljon alatta víz!!

 

 

 

Korall virág

 • ma már mindenki ismeri
 • a folyamatos virágzás titka: - kevés víz

                                                     - sok fény

                                                     - állandó metszés

 • METSZÉS: az elvirágzott részeket folyamatosan metszük le

 

 

Mikulás virág:

 • Ez a virágot többnyire ajándékba kapjuk, ezért az első dolgunk az legyen, hogy a csomagolást eltávolítjuk, mert gyökerei oxigén igényesek
 • a lakás napfényes részében helyezzük el, de a tűző naptól óvjuk
 • a nyílászáróktól távol helyezzük

 

 

Orvosi aloe vera: (aloe ferox, aloe barbadentis)

 • liliomfélék családjába tartozik
 • örökzöld növény
 • JÓ TUDNI: használhatjuk: égési sérülésekre, gyulladás gátló,   fájdalom csillapításra, a bőr regenerálódását segíti

 

 

Ficus: Kislevelű fikusz

A kislevelű fikusz a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába tartozó faj. Magyar nyelvterületen csüngő ágú fikusz, csüngő levelű fikusz, kínai banyánfa neveken is említik.

 

 

 

Yucca pálma  Pálmaliliom

A pálmaliliom vagy jukka a spárgafélék családjába tartozó nemzetség. A „pálmaliliom” nevet pálmákra emlékeztető levélüstökük és liliomra hasonlító fehéres virágaik után kapták.

 

 

Amarilis

 • ez a legszebb hagymás növény
 • két időszaka van: a virázós illetve a nyugalmi időszak
 • Virágzós időszakban a 15 18 fokot kedveli, míg a nyugalmi időszakban elég az 5-6 fok is
 • Fény igénye: a virágzós id.: sok fény, míg a nyugalmi időszakban sötétben tartsuk
 • Öntözése: Virágzős id.: öntözzük rendszeresen, de ne álljon alatta víz, nyugalmi időszakban nem kell öntözni
 • Hagymákat (nyugi id.-ban) ősztől tavaszig ültessük át. mindig egyesével,  külön.